Vi är gammeldags ….

Vi känner oss ofta väldigt gammeldags då vi ivrigt diskuterar Svenskt kött, krav eller helst närproducerat. Ja vi gillar tanken på gamla tiders små lantbruk där familjen jobbar sida vid sida, sliter hårt men äter gott och framförallt trivs.  Vi är väldigt medvetna om att de stora lantbruken behövs och vi behöver självklart fler såna för att höja vår självförsörjningsgrad och förmågan att mätta landets invånare. Men vi behöver ännu flera små lantbruk och inte bara som komplement till de större utan för att de små lantbruken med betesdjur , mindre åkrar , fler diken och dikesbäddar bidrar så enormt för vår biologiska mångfald. Bin, humlor och fjärilar för att nämna några är i akut behov av bättre förutsättningar att leva .

Vi är oerhört förälskade i våra gamla lantraser och vi har idag Linderödsgrisar och vi har fjällkor. Hönsen är en salig blandning av olika lantraser och fåren ja där har vi gjort en kompromiss. Våra tackor har varit av lantras och efter mycket påläsning så köpte vi Dorper baggar som komplement till damerna. Dorpern är en tålig och robust köttras som föds små men växer fort. Det bästa av det bästa kan man säga då man som producent måste börja tänka på att lamma på andra tider av året än den traditionella på hösten. På senhösten betalas det uselt för lammkött oavsett kvalitet för det finns massor… Vi har därför försökt tänka om så vi hädanefter kan få en lamning på hösten, innan den riktiga kylan och de första lammen kan skickas på slakt då vi får bäst betalt för våra djur , på vår och tidig sommar.

Självhushållning borde vara självklart för varenda förnuftig människa . Att odla det man kan hur litet det än må vara är ett stort steg . Förutom den enormt underbara känslan att gå ut på trappen och ta in egna tomater så gör det att man tänker många steg extra om man verkligen behöver köpa ditt eller datt. Att börja tänka självhushållning gör att man blir snål i vissas ögon men i våra ögon är det bara smart, energisnålt och extremt jävla gott med det egna :) Man tänker helt enkelt på vad man stoppar i munnen. Man äter bra gräsbetat kött  med gott samvete och man kanske skippar godiset som är en stor jävla miljöbov för att man vet att det inte bidrar till något mer än att vi blir sjuka och feta…. Man slutar tänka kvantitet och börjar uppskatta kvalitet <3

För den intresserade kan vi varmt rekommendera tidskriften ÅTER, en samhällsskatt då det gäller att överleva och självhushållning.

 

Gott nytt år önskar vi på farmen

Kicki & Micko

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>